2010.09.05

Dossier Pesten

dossier pesten - nederlands jeugdinstituutHet Nederlandse Jeugdinstituut, het expertisecentrum over jeugd en opvoeding heeft een heel degelijk dossier over Pesten uitgewerkt. Het dossier bestaat uit vier hoofdrubrieken.

In de rubriek Probleemschets lees je wat pesten is, hoe vaak het voorkomt en wat de gevolgen ervan zijn. Onder het hoofdstukje Risicofactoren kom je meer te weten over de kenmerken van het slachtoffer, de dader en de omgeving die het risico op pesten en gepest worden groter maken.

De rubriek Beleid is niet zo relevant voor Vlaanderen omdat het voor het grootste deel verwijst naar de Nederlandse situatie. In het hoofdstukje Internationaal beleid echter verwijst men naar een programma uit het Verenigd Koninkrijk om pesten binnen en buiten de school te voorkomen. Het programma heet Safe from bullying: Guidance and training resources for tackling bullying outside schools en kan gratis van het Internet gehaald worden via http://www.dcsf.gov.uk/everychildmatters/resources-and-pr....

Interessant is ook de rubriek Praktijk die helemaal in het teken staat van het voorkomen en terugdringen van pesten. Je vindt er onder andere een overzicht van enkele anti-pestprogramma's en enkele concrete richtlijnen.

Zoals de naam het zelf zegt, lijst de rubriek Meer informatie onder andere boeken en websites op die je kunt raadplegen als je nog meer wenst te weten.

21:11 Gepost door Lieven Coppens | Permalink | Tags: geweld, pesten, zinloos geweld | |

De commentaren zijn gesloten.