2010.08.08

Dyscalculie

dyscalculie

Wie op zoek is naar degelijke informatie over dyscalculie kan zeker op deze website terecht. De auteur is er in geslaagd om een goed overzicht van de problematiek te geven. Je dient wel te weten dat deze website sinds 2005 niet meer werd bijgewerkt. De meest recente inzichten kun je hier dus niet vinden.

De website heeft een aantal interessante rubrieken die ik even onder de aandacht wil brengen. Zo geeft de rubriek welbevinden een mooi beeld van de impact die dyscalculie op het kind heeft. Om de soorten dyscalculie op de website te kunnen weergeven is de auteur te rade gegaan bij Tom Braams. Deze indeling sluit aan bij wat we kennen van Annemie Desoete. In de rubrieken diagnose en begeleiding zie je dat de auteur het onderwerp goed bestudeerd heeft. Zo heeft hij onder andere aandacht op de signalen van dyscalculie op kleuterleeftijd, waarbij hij veel verder gaat dan de klassieke Piaget-thema's. Lees hier zeker ook het stukje valkuil. Onder de rubriek tips vind je enkele sticordimaatregelen en aandachtspunten. Ouders die hun kind willen ondersteunen vinden onder de rubriek suggesties enkele goede voorstellen.

 Een zinvolle website

23:31 Gepost door Lieven Coppens | Permalink | Tags: dyscalculie, leerproblemen, rekenen-wiskunde, rekenproblemen | |

2010.08.01

Werkwoordspelling: een handig hulpmiddel

d of t

In 1992 publiceerde het toenmalige ABB-verzekeringen in gedrukte vorm een beslissingsschema uit in verband met de werkwoordspelling: Schrijf ik nu d(d) of t(t). Dit gebeurde in samenwerking met het Vliebergh-Senciecentrum van de Katholieke Universiteit Leuven en het Pedagogisch Didactisch Centrum Leuven.

Dit beslissingsschema is nog altijd beschikbaar op het Internet. Je kunt het daar rechtstreeks raadplegen, maar je kunt het ook van het Internet afhalen en, indien gewenst, zelf afdrukken.

Doen!

11:27 Gepost door Lieven Coppens | Permalink | Tags: leerproblemen, nederlands, spellen, spellingproblemen, taal, werkwoorden, werkwoordspelling | |