2008.09.27

Dyspraxis

dyspraxis vzw

Dyspraxis vzw is de Vlaamse vereniging voor ouders van kinderen met ontwikkelingsdyspraxie. Ze wil de belangen behartigen van kinderen met dyspraxie en hun ouders en deze met elkaar in contact brengen. Naast het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek naar deze stoornis wil ze ook informatie verspreiden.

Momenteel vind je op hun website tips voor ouders en leerkrachten, de referenties van enkele boeken, een overzicht van vormingen in verband met ontwikkelingsdyspraxie en een aantal internetverwijzigingen.

Leerkrachten en ouders vinden er onder de knop zorgkader een zeer nuttige tekst over de aanpak van kinderen met ontwikkelingsdyspraxie in de klas.

kinderen en jongeren met coördinatie ontwikkelingsstoornisDe vzw verspreidde enkele jaren terug ook de informatieve kortfilm Kinderen en jongeren met Coördinatie Ontwikkelingsstoornis. In deze kortfilm komen we aan de hand van de verhalen van Dieter, Anaïs, Jente en Sara heel wat te weten over het leven met ontwikkelingsdyspraxie.

 

 

 

 

 

19:05 Gepost door Lieven Coppens | Permalink | Tags: dcd, dyspraxie | |

2008.09.21

Sclera - Pictogrammen

sclera - pictogrammenDe website Sclera en de honderden pictogrammen die er op te vinden zijn, zijn ontstaan vanuit een centrum voor volwassenen met een verstandelijke handicap. Deze pictogrammen worden getekend door Bart Serrien en gratis in drie talen ter beschikking gesteld. Momenteel staan er op de website 3491 pictogrammen verdeeld over 37 categorieën.

Binnen het onderwijs kunnen veel van deze pictogrammen gebruikt worden als visuele ondersteuning van kinderen die voorspelbaarheid en structuur nodig hebben, zoals bijvoorbeeld kinderen met een autismespectrumstoornis. Al deze digitale pictogrammen zijn op de website snel doorzoekbaar. Dit kan op alfabet of op categorie. Wie deze pictogrammen wil gebruiken op de computer kan ze allemaal gratis van de website halen. Een absolute aanrader.

2008.09.14

Vlaamse vereniging Gilles de la Tourette

vlaamse touretteverenigingDe website van de Vlaamse Tourettevereniging is uitgegroeid tot een zeer informatieve website. Ze heeft zichzelf tot doel gesteld het syndroom van Gilles de la Tourette bekend te maken bij de overheid, artsen, het onderwijs en het grote publiek. Op deze manier wil ze een klimaat scheppen waar men het vanzelfsprekend vindt dat kinderen met het Tourettesyndroom faciliteiten krijgen in het onderwijs.

Onder de rubriek Tourette kun je heel wat algemene informatie over het syndroom terugvinden. Speciaal voor leerkrachten vind je er de brochure Kinderen met het syndroom van Gilles de la Tourette in het onderwijs. Daarnaast vind je in de rubriek Tourette+ informatie over andere stoornissen (bv. ADHD, dwangstoornissen, ...) die samen met het Tourettesyndroom voorkomen. De rubriek Documentatie bevat heel wat verwijzingen naar Nederlandstalige en anderstalige informatie en een overzicht van de eigen publicaties van de vereniging. In de rubriek Getuigenissen wordt het woord gegeven aan kinderen en volwassenen met het syndroom, maar ook ouders van kinderen met Tourette.

Wat er aan Tourette kan gedaan worden, lees je in de rubriek Behandelingen. Je krijgt er een woordje uitleg bij de verschillende mogelijke behandelingswijzen. In het onderdeeltje Omgaan met Tourette krijg je heel wat tips aangereikt om zonder enige vorm van medicatie met het Tourettesyndroom om te gaan. Deze rubriek reikt ook leerkrachten heel wat aanpakmogelijkheden aan.

Een Forum maakt het onderlinge contact mogelijk. Inschrijven is hiervoor wel noodzakelijk. Concrete informatie over de vereniging zelf vind je onder de rubriek Vereniging.

21:43 Gepost door Lieven Coppens | Permalink | Tags: ocd, tourette, adhd, syndroom, gedragsproblemen, add, leerproblemen, rekenproblemen, dyscalculie, odd, nld, vsld, tics, ticstoornis, dwangstoornis, obsessief-compulsief | |

2008.09.06

nAVIgator

nAVIgatorDe AVI-niveaus werden vernieuwd. De tabellen om de oude niveaus om te zetten naar de nieuwe vind je op het Internet. Uitgeverij Zwijsen ontwikkelde de nAVIgator waarmee je deze omzetting gemakkelijk en in beide richtingen kunt doen. Op de achterzijde van deze nAVIgator vind je per niveau ook de leesreeksen die uitgeverij Zwijsen ontwikkelde, gesitueerd binnen de nieuwe AVI-niveaus.

Je kunt, zolang de voorraad strekt, deze nAVIgator gratis aanvragen bij de uitgeverij (info@uitgeverijzwijsen.be). Je kunt de nAVIgator ook op het Internet zelf gebruiken: http://www.uitgeverijzwijsen.be/navigator/navigatorschijf/

17:22 Gepost door Lieven Coppens | Permalink | Tags: taal, lezen, avi | |