2007.10.22

DCD praktisch bekeken

recmiddenbrabantVia de website van het Nederlandse Regionaal Expertise Centrum Midden-Brabant kwam ik terecht op een uitmuntende website over DCD.

Deze website gaat zich niet te buiten aan lange theoretische beschouwingen. In twee korte stukjes wordt er uitgelegd wat DCD is en wat de kenmerken zijn. Meteen daarna worden er een aantal meer algemene adviezen en tips gegeven om kinderen met DCD activiteiten beter en zelfstandiger te laten uitvoeren. Deze worden in een volgend deel aangevuld met een heleboel tips om de zelfredzaamheid te bevorderen, om oplossingen te bieden bij problemen op school (bv. Wat te doen in de turnles?) of om ontspannende activiteiten vlotter te laten verlopen. Een ander onderdeel van deze website stelt een heleboel materialen voor die nuttig kunnen zijn voor het kind met dyspraxie. Deze materialen worden samengebracht per soort en geïllusteerd met foto's. Sommige ervan kan je zelf maken, andere moet je dan weer kopen. Het stukje DCD of anders? gaat dieper in op de vele raakvlakken die DCD heeft met andere stoornissen en probleemgebieden, meer specifiek ADHD en ADD, NLD, PDD-NOS en de sensorische integratie. De website wordt volledig gemaakt met een uitgebreide woordenlijst, verwijzingen naar andere bronnen en informatie over de mogelijke - Nederlandse - vergoedingen.

20:58 Gepost door Lieven Coppens | Permalink | Tags: dcd, dyspraxie | |

2007.10.13

De Stap: studie-informatie voor iedereen!

de Stap GentDe Stap in Gent is een netoverschrijdende studieadviesdienst van de Gentse Centra voor leerlingenbegeleiding in samenwerking met de centra voor leerlingenbegeleiding van Oost-Vlaanderen, de stad Gent en de centra voor volwassenenonderwijs en basiseducatie uit de regio Gent-Eeklo. Ontstaan als project onder minister Vanderpoorten heeft de Stap de ministerwissel overleefd.

Terwijl volwassenen op maandag, dinsdag en woensdag telkens van 12.00 tot 17.00 uur voor persoonlijk advies op de Stap terecht kunnen, werkt deze dienst ook ondersteunend naar alle professionelen die met studieadvies te maken hebben.

De website van de Stap  kunnen mensen die op zoek zijn naar een bepaalde vorm van onderwijs en professionele begeleiders terecht voor alle mogelijke informatie. Je kunt kiezen om de website vanuit één van de volgende profielen te bezoeken:

  • leerling van basis- of secundair onderwijs
  • student hoger onderwijs
  • volwassene die wil studeren of als ouder van een leerling of student
  • school- of clb-medewerker of als medewerker uit een (non-)profit organisatie.

Je krijgt dan onmiddellijk een gepaste selectie van de informatie op de website te zien. Let wel op: bepaalde delen van de informatie voor professionelen is enkel toegankelijk na registratie en goedkeuring door het Stap-team.

Deze website is zeer volledig en daarenboven ook zeer gebruiksvriendelijk. Een echte aanrader!

2007.10.04

Kinderwebsite over het syndroom van Gilles de la Tourette

kinderwebsite gilles de la touretteDe Nederlandse Stichting Gilles de la Tourette maakte een website voor kinderen met het syndroom van Gilles de la Tourette.

Op deze website vinden kinderen die willen weten wat er met hen aan de hand is zeer toegankelijke informatie over het syndroom.  Er is ook een rubriek waar ze terecht kunnen voor voorbeelden van spreekbeurten van drie verschillende kinderen met het syndroom. Ze kunnen deze spreekbeurten gebruiken als ze hun leerkracht en klasgenoten uitleg willen geven.

In de rubriek Vraag het  Anouk kunnen ze terecht met hun persoonlijke vragen. Deze worden persoonlijk en per e-mail beantwoord. Op woensdagnamiddag kunnen ze op de website terecht om te chatten met lotgenoten.

21:07 Gepost door Lieven Coppens | Permalink | Tags: tourette, syndroom | |