2007.04.29

Nederlands forum over NLD

nldinfoDe Nederlandse Stichtng Speciale Zorg voor Kinderen met NLD startte een tijd geleden met een forum in verband met NLD. Op dit forum vind je vragen, getuigenissen, informatie, contactadressen... die te maken hebben met deze stoornis.

Iedereen kan dit forum raadplegen, maar om er actief aan deel te nemen moet je eerst gratis registreren. Dit kan op http://www2.nldinfo.nl.

Het forum is handig opgedeeld in verschillende rubrieken. Enkele daarvan zijn:

- kinderen en NLD
- pubers en NLD
- volwassenen en NLD
- medicatie en NLD
- Informatie over NLD

16:45 Gepost door Lieven Coppens | Permalink | Tags: leerproblemen, nld, vslp, vsld, visueel-ruimtelijk probleem | |

2007.04.10

Reflectieboek over het begeleiden van jongeren met gedragsproblemen in het secundair onderwijs

veerkrachtDe Koning Boudewijnstichting en de Vlor organiseerden in het schooljaar 2005-2006 een ondersteuningsproject voor scholen uit het buitengewoon secundair onderwijs: Borg de Zorg. Deze scholen vangen immers heel wat leerlingen met gedrags- en emotionele problemen op.

Leerkrachten van een twaalftal pilootscholen, samen met pedagogische begleiders en CLB-medewerkers dachten in vijf sessies na over wat scholen kunnen doen om het leren en de ontwikkeling van jongeren met gedragsproblemen nog beter te ondersteunen. Het resultaat van dit denkwerk werd gebundeld in het boek Leer-kracht, Veer-kracht. Op de website van de Vlor wordt het doel van dit boek zo verwoord:

Het reflectieboek wil de "leer-kracht" van schoolteams helpen vergroten en inspiratie geven waarmee ze hun aanpak van jongeren met gedragsproblemen kunnen verbeteren. Tegelijk wil het boek de schoolteams en de individuele leerkracht meer "veer-kracht" geven om deze jongeren te blijven begeleiden.

Het boek is niet te koop. Het werd in de sector gratis verspreid. Wie interesse heeft, kan het gratis downloaden op http://www.vlor.be/leerkrachtveerkracht. Ook de gebruikte reflectie-instrumenten zijn daar te vinden. 

15:31 Gepost door Lieven Coppens | Permalink | Tags: gedragsproblemen | |