2006.08.28

Hoogbegaafde wiskunde?

De brochure Mathematical challenges for able pupils van het Britse departement voor onderwijs is een aanrader voor leerkrachten en ouders die hun kinderen uitdagende opdrachten voor wiskunde willen geven.

In deze brochure staan er 83 opdrachten die beroep doen op het wiskundige denkvermogen van de leerling. Deze opdrachten zijn stuk voor stuk bedoeld als verrijkingsleerstof en dus niet altijd even eenvoudig.

De fiches zijn vanzelfsprekend in het Engels en moeten dus vertaald (en soms ook aangepast) worden. Ik deed het alvast voor opdracht 15. Klik op deze link om de brochure van het net te halen. Een aanrader!

20:32 Gepost door Lieven Coppens | Permalink | Tags: hoogbegaafd, rekenen-wiskunde | |

2006.08.19

Learning Disabilities Online

Nu deze Amerikaanse website volledig vernieuwd is, wil ik ze op deze weblog onder jullie aandacht brengen. De mensen achter deze website willen kinderen en volwassenen helpen om zich zo volledig mogelijk te ontplooien. Ze proberen dit te doen door recente en juiste informatie over leermoeilijkheden en ADHD te verzamelen en ter beschikking te stellen.

Op deze website vind je honderden artikels over leermoeilijkheden en ADHD in de rubriek LD in depth. Deze verzameling artikels gaat op meer in dan uit de officiële omschrijving blijkt: ook volgende thema's komen aan bod:

- technologische hulpmiddelen
- klasorganisatie
- gedrag en sociale vaardigheden
- tweetaligheid en leermoeilijkheden
- hoogbegaafdheid en leermoeilijkheden
- zelfwaardering
- stressbeheersing
- ...

LD Online geeft ook een maandelijkse elektronische nieuwsbrief uit. Op die manier blijf je op de hoogte van de nieuwigheden op de website.

23:13 Gepost door Lieven Coppens | Permalink | Tags: leerproblemen | |

2006.08.12

Odysseus op de dool in onderwijsland?

Ik heb het nog gezegd: kinderen onderwijzen staat gelijk met kinderen leren oordelen en is compleet in tegenstrijd met het doorgeven van de eigen vooroordelen aan kinderen. Diversiteit is altijd al de motor geweest van een creatieve samenleving en was nooit een bedreiging voor diezelfde samenleving.

Goed onderwijs zorgt er voor dat elk kind, elke student zich optimaal kan ontplooien volgens de eigen mogelijkheden. In die zin bevordert het onderwijs - gelukkig maar - de diversiteit in onze samenleving. Goed onderwijs moet durven kijken naar de interculturele diversiteit en de mogelijkheden ervan onder de aandacht brengen. Goed onderwijs leert om begrip op te brengen voor de culturele verschillen en ervan te leren.

In die zin heb ik besloten om in deze blog ook meer aandacht te besteden aan die verenigingen, diensten, ... die deze maatschappelijke diversiteit ondersteunen.

Het Oost-Vlaamse Minderhedencentrum (Odice) voert de volgende opdrachtenverklaring:

- Het ondersteunen van de openbare besturen in het voeren van een minderhedenbeleid.
- Het ondersteunen van de etnisch-culturele gemeenschappen (allochtonen, vluchtelingen en asielzoekers, mensen zonder papieren en woonwagenbewoners) in hun deelname aan het maatschappelijk leven .
- Meehelpen aan een betere dienstverlening en toegankelijkheidsverhoging van reguliere diensten voor etnisch-culturele minderheden.
- Kiezen voor aangenaam samenleven ondanks en dankzij de verschillen tussen mensen .

Het moet een taak zijn van het onderwijs om Odysseus de weg naar Ithaka terug te helpen vinden.

We never knew what friends we had
until we came to Leningrad.
(Billy Joel - Leningrad)

13:10 Gepost door Lieven Coppens | Permalink | Tags: anderstaligen, allochtonen | |