2006.05.13

Leren leren

Deze Britse compagne stelt zich als doel een samenleving op te bouwen waarin:

- iedereen het recht heeft om te leren
- iedereen begrijpt wat leren is en er waarde aan hecht
- iedereen de kans krijgt om een leven lang te leren

In deze campagne gaat het zowel over het leren thuis en op school als over het leren op de werkvloer. Deze campagne ziet "leren leren" als een ontdekkingsproces in verband met het leren. Ze omvat een aantal principes en vaardigheden die, als ze begrepen en toegepast worden, mensen helpt om met meer resultaat te leren en zo voor de rest van hun leven blijft leren. De kern van de campagne is het geloof dat leren kan geleerd worden.

In het kort is het zo dat deze campagne mensen wil bewust maken

- van de wijze waarop ze willen leren en wat hun sterke kanten zijn
- hoe ze zichzelf kunnen motiveren en zelfvertrouwen kunnen hebben om te slagen
- van het belang van omgevingsvariabelen zoals drinken, voeding, slaap en een positieve leeromgeving
- van enkele specifieke leerstrategieƫn die ze kunnen toepassen, bijvoorbeeld om hun geheugen te verbeteren of om zinvol om te gaan met complexe informatie
- van enkele attitudes die ze moeten ontwikkelen, zoals het nadenken over het eigen leren om het de volgende keer nog beter te doen.

Deze campagne baseert zich op wetenschappelijke inzichten vanuit de cognitieve psychologie, de neurowetenschappen en dergelijke: de bedoeling was van in het begin het leren leren vanuit verschillende invalshoeken te benaderen.

Op deze website vind je heel wat informatie over de campagne, maar kan je ook concrete materialen zoals onderzoeksverslagen en lesvoorbereidingen gratis ophalen.

20:56 Gepost door Lieven Coppens | Permalink | Tags: leren | |

De commentaren zijn gesloten.